In memoriam: Hans Schramade

10 september 2022


Hans was als vrijwilliger zeer actief betrokken bij meerdere commissies (technische commissie, LOT commissie etc.). De redactiecommissie wil op deze plek Hans als oud-clubicoon posthuum nog een laatste keer eren.  

Hans was ook betrokken bij de clubkampioenschappen. Met zijn warme persoonlijkheid gaf Hans nieuwe leden die meededen aan de clubkampioenschappen gelijk een goed gevoel dat ze bij de club hoorden en er welkom waren. Hans heeft in Nijmegen Oost liefst 75 jaar in de Beukstraat gewoond en was daarmee de nestor van die straat. Vanwege zijn keurige outfit en kleiding stond Hans daar bekend als “het heertje van Nijmegen Oost”.

Ook in zijn werkzame leven bij de ING bank stond hij bekend als de keurig geklede man, die veel mensen van andere bedrijven met zijn charme daar naar ieders tevredenheid rondleidde. 

Op de tennisbaan was dat niet anders. Dat ontging lid Harm van der Velden niet. Terwijl de club toen nog op gravelbanen speelde, zag je geen enkel smetje of gravelkorrel op de schoenen van Hans. Harm vroeg zich dan ook af: “Hans, die tennisschoenen van jou, die zien er prachtig uit. Hoe doe je dat toch, koop je steeds nieuwe schoenen? Hans antwoordde daar ad rem op: “Nee, Harm die poets ik gewoon”.

Graag laat de redactie ook nog enkele mensen die heel dicht bij Hans hebben gestaan over hem aan het woord. 

Zijn partner Mous van Rekom laat de redactie weten: “Hans was nooit ziek. De huisarts wist daarom niet eens wie Hans was. Omgekeerd was dat anders; Hans kende de huisarts vanuit café het Haantje, waar de huisarts in zijn studententijd wel kwam. Vanaf 2015 ging het bergafwaarts met de gezondheid van Hans en werd door het CWZ bij hem een herseninfarct alsmede (toenemende) vasculaire dementie vastgesteld.
Het begon mensen daarna op te vallen dat hij problemen had met fietsen. Ik ben hem toen steeds meer gaan brengen en ophalen. Langzaam ging hij achteruit. Ook viel het op dat hij de drukte niet meer aan kon, bijvoorbeeld na het tennissen. Toen is hij veel gaan wandelen en kwam hij vanuit het station weer op de bus naar huis. Een keer ging het goed mis en maakte hij een vreselijke val. Daarbij brak hij zijn kaak en was hij zeker een maand zeker niet toonbaar. In december 2020 ging Hans naar verpleeghuis 'De vlindertuin' in Berg en Dal. In april 2021 overleefde hij daar nog twee hartaanvallen, zonder reanimatie. Daarna liep Hans nog allerlei kwaaltjes op, waarvan sommige vanwege zijn dementie niet meer te verhelpen waren. Op 24 augustus 2022 is Hans overleden”.

Oud-voorzitter Gerry Evers-Westerlaken bevestigt het beeld: “Hans had als vrijwilliger een lange staat van dienst. Tot op hoge leeftijd tenniste hij op de dinsdag- en vrijdagochtend. Hans was altijd zeer netjes en correct gekleed en had altijd voor iedereen een hartelijk woordje klaar. Wij herinneren hem als een zachtaardig en aimabel mens. Hans was een uitzondering op de regel”.

Het laatste woord over Hans is aan Ton Peters, met wie Hans vaak samen naar de LLTV fietste: “Hans was een markant persoon, en een fijn tennismaatje. Hij vond tennis geweldig en was heel sportief. De spreekwoordelijke derde helft vond hij ook belangrijk, gezellig met je tennisvrienden wat drinken en lekker bijpraten. Ook was hij altijd in voor een lolletje”. 

Lent, 10 september 2022
EW, namens de redactiecommissie.

P.s. reacties kunnen naar [email protected]

Nieuwscategorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen