Tennis in de Winter: blijf Fit en Gezond met Het Gymlokaal

26 november 2023


De winterperiode is voor veel tennisliefhebbers een uitdaging. Lage temperaturen, kortere dagen en soms zelfs regen en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat het spelen van tennis op de buitenbanen minder aantrekkelijk wordt. Toch is het essentieel om ook in de winter actief te blijven en je gezondheid te ondersteunen. Gelukkig biedt sponsor Het Gymlokaal een scala aan opties om fit en gezond te blijven en maakt tennis daar deel van uit. Joris Botman van Het Gymlokaal schrijft er zijn nieuwe column over.

1. Wekelijks Tennissen
Het belangrijkste is om je tennisracket niet op te bergen tijdens de winter. Het blijven spelen van tennis heeft talloze voordelen voor je lichaam en geest. Tennis is een uitstekende cardiovasculaire oefening die helpt bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën. Bovendien verbetert het je coördinatie, snelheid en behendigheid. 

2. Krachttraining
Naast tennis is krachttraining een cruciaal onderdeel van winter fitness. Het Gymlokaal biedt uitstekende faciliteiten voor krachttraining zoals de E-Gym, waardoor je je spieren kunt versterken en onderhouden, zelfs als je niet op de tennisbaan staat. Sterke spieren verbeteren je tennisprestaties en verminderen het risico op blessures. 
Het is goed om naast het E-Gymmen, de focus te leggen op tennis-specifieke oefeningen. Tennis is een full-body sport, hiervoor is training van de schouders, core en benen essentieel. Onze personal trainers kunnen je helpen bij het opstellen van een effectief krachttrainingsprogramma dat is afgestemd op die spieren die bij jou aandacht behoeven. 
Heb je tijdens het tennissen of krachtraining een blessure opgelopen, dan wil je direct terecht kunnen bij een fysiotherapeut die bekend is met tennis. Per oktober 2023 is Luc Eltink werkzaam bij MMfysio in Lent. Luc is een tennisser, actief op niveau 3. Hij combineert zijn baan als fysiotherapeut met een baan op de tennisbaan. Luc is tevens werkzaam als tennisleraar in Molenhoek. Hij begeleidt jullie graag om zo snel mogelijk terug te keren op de tennisbaan na een blessure. De praktijk van MMfysio in Lent, is gevestigd in het Gymlokaal.

3. Lenigheidstraining
Lenigheid wordt vaak over het hoofd gezien als essentieel aspect van tennis fitness. De ontspanning en souplesse van jouw getrainde spieren zijn essentieel om blessures te voorkomen. Yoga en stretch oefeningen kunnen je tijdens de wintermaanden helpen om lenig te blijven en stijfheid te verminderen. Heb je last van pijnlijke, stijve of gespannen spieren, dan zou het goed zijn om deze te laten behandelen door een fysiotherapeut van MMfysio. Tennissen en fitnessen met dergelijke klachten kan blessures veroorzaken. Je gaat sneller over je grens omdat de condities in jouw spieren niet optimaal zijn. Door de nauwe samenwerking tussen MMfysio, het Gymlokaal, Tennisverenging Lent en Tennisschool Slagvaardig kan de fysiotherapeut overleggen met jouw tennisleraar en andersom. Samen proberen we de ontspanning in je lichaam én spieren te vinden om topfit op de tennisbaan te verschijnen.

4. Personal Training en Groepstraining
Het Gymlokaal biedt niet alleen faciliteiten, maar ook professionele begeleiding. Overweeg om de hulp in te schakelen van een personal trainer om je trainingsdoelen te behalen. Een personal trainer kan een op maat gemaakt trainingsprogramma voor je samenstellen en je motiveren om consistent te blijven trainen. Als je de voorkeur geeft aan sociale interactie, sluit je dan aan bij de groepstrainingen. Samen met anderen sporten kan leuk en inspirerend zijn, net als op de tennisbaan. Het Gymlokaal biedt diverse groepslessen die geschikt zijn voor alle fitness niveaus.
Kortom, het is essentieel voor tennisliefhebbers om fit en gezond te blijven, zelfs tijdens de wintermaanden. Blijf wekelijks tennissen, maak gebruik van het brede scala aan sportaanbod bij Het Gymlokaal en laat je behandelen door een fysiotherapeut van MMfysio bij klachten om erger te voorkomen. Fysiotherapie, (tennis-specifieke) krachttraining, lenigheidstraining, personal training en groepstraining bieden jou een uitstekende manier om jouw winter fitness routine te creëren. Zo behaal je jouw optimale tennisprestaties. Onthoud dat consistentie de sleutel is tot succes! Met de juiste inzet kun je het hele jaar fit en gezond blijven, zowel op als buiten de tennisbaan.

Wil je kennismaken met het Gymlokaal? Klik dan hier voor een gratis kennismakingsafspraak of mail naar [email protected].
Wil je een afspraak maken met een fysiotherapeut? Neem dan telefonisch contact op via 024-3580779 of klik hier voor een online afspraak.

Joris Botman

Nieuwscategorieën