LLTV in het nieuws: negen maanden wachten om te kunnen tennissen

01 februari 2024


Secretaris Bart de Haan legt uit waarom snelle uitbreiding van banen wenselijk is. Hieronder de inhoud van het artikel. 


Negen maanden wachten om te kunnen tennissen: Nijmeegse club luidt de noodklok en wil snel uitbreiden

106 Mensen op de wachtlijst. Ruim negen (!) maanden wachten om lid te kunnen worden. Tennisclub LLTV in Lent luidt de noodklok: door de grote groei zijn snel extra banen nodig. Uitbreiding kan er komen. Maar de vraag is wanneer. "We kúnnen niet meer wachten."

De club roept de gemeente Nijmegen op zo snel mogelijk in actie te komen. Twee extra tennisbanen, bovenop de tien die er liggen; dat is de wens waar LLTV al vijf jaar over praat met de gemeente.


Uit jasje gegroeid

Het wachten heeft lang genoeg geduurd, vinden de leden. Uitbreiden is broodnodig: de club groeit hard, Nijmegen-Noord groeit door de explosieve woningbouw nóg harder. Met zo'n 1100 leden en tien banen is de club uit z’n jasje gegroeid. Al sinds juli 2021 is er een ledenstop bij de senioren.

Wie 18-plus is en zich aanmeldt, komt op een wachtlijst. Lid worden kan dan pas als iemand zich uitschrijft. Gemiddeld duurt het zo’n negen maanden voor iemand kan tennissen. "Veel mensen die hier gaan wonen willen graag tennissen, maar kunnen dat niet in de buurt. De wachtlijst loopt steeds verder op. Doordat Nijmegen-Noord volop groeit, worden de problemen steeds groter", zegt secretaris Bart De Haan.

Hij wijst op de norm van tennisbond KNLTB. Die gaat bij de aanleg van een tennispark uit van 80 tot 100 leden per tennisbaan. "We hebben nu meer dan 1100 leden, er staan er meer dan 100 op de wachtlijst. Twaalf banen zijn écht nodig."

Gesprekken

Zeker vijf jaar praat de club al met de gemeente Nijmegen over de uitbreiding. Die werkt daaraan mee en snapt die wens, zegt een woordvoerder. Dat het lang duurt, komt door bouwplannen in de Vossenpels, het gebied in Noord waar de club bij hoort. 650 Huizen komen er daar in het noorden van de Waalsprong bij.

In het bestemmingsplan is de uitbreiding van de club stedenbouwkundig geregeld. Maar: tegen dit plan, eind 2021 vastgesteld, werden vele beroepschriften ingediend. Buurtbewoners vreesden minder privacy en een aantasting van hun woon- en leefklimaat. Ook de club zelf was het er mee oneens, omdat de woningbouw erg dicht op de bestaande banen kwam. Gevreesd werd voor overlastklachten. "We werden gedwongen beroep aan te tekenen", zegt De Haan.


‘Onherroepelijk’

In september vernietigde de bestuursrechter het plan, twee jaar na indiening van de beroepen. Een nieuw, gewijzigd plan is laatst vastgesteld. Tot februari kunnen mensen in beroep. Gebeurt dat niet, kan volgens de gemeente de uitbreiding snel geregeld zijn. Voorbereidingen rond geld en een grondruil zijn getroffen. Die grondruil komt er op verzoek van de gemeente, die bestaande grond nodig heeft voor de woningbouw.

Voorwaarde voor uitbreiding is dat het bestemmingsplan onherroepelijk is, zegt de gemeentewoordvoerder. Dat houdt in dat het definitief is. Dus als er geen bezwaren meer zijn ingediend. "Dan kunnen de stappen in gang worden gezet en moet de uitbreiding in het tweede kwartaal kunnen starten."

‘Kans op bezwaar’

Voor de club is die ‘onherroepelijkheid’ onverteerbaar. Die vertrouwt er niet op dat er geen bezwaren komen. "Er hoeft maar één beroepschrift te komen om onherroepelijkheid van het bestemmingsplan te voorkomen. De kans dat er beroep wordt aangetekend is groot, omdat het een enorm gebied omvat. Dan kunnen we zo wéér jaren verder zijn, voor het bestemmingsplan onherroepelijk is. In de tussentijd gebeurt er dan niks. Dat is onacceptabel", zegt De Haan.

"Het tennispark is een klein stukje van het grote bestemmingsplan. We willen dat het stadsbestuur creatief is, zodat we eerder kunnen uitbreiden."

‘Nood is hoog’

In een brief aan het stadsbestuur uit de club de onvrede. De vereniging gaat ook nu al een vergunning voor de uitbreiding aanvragen. "De nood is nu hoog, de gemeente is er ook verantwoordelijk voor dat haar inwoners kunnen sporten", zegt De Haan. "We hopen snel uit te breiden, desnoods vóór het bestemmingsplan onherroepelijk is. En we hopen dat de gemeente het eerder gereserveerde geld voor de uitbreiding van de banen beschikbaar kan stellen en de grondruil uit kan voeren."

De gemeente zegt "de procedure te volgen om de uitbreiding planologisch mogelijk te maken’. Daarvoor is onherroepelijkheid nodig."

Overigens is de club in Nijmegen-Noord niet de enige die in de knel komt. Afgelopen najaar is aan DVOL en OSC, snelgroeiende voetbalclubs in Lent en Oosterhout, meer veldruimte toegezegd. Door de groei zijn daar te weinig kleedkamers en is het vaak te druk op de velden. Binnenkort moet bekend zijn wat er precies mogelijk is, zei wethouder Jean-Paul Broeren toen al.

Nieuwscategorieën