Nieuws

SPONSOR IN BEELD: Jos Disveld

Geplaatst op vrijdag 22 november 2019

Met een stevige oostenwind fiets ik door Bergerden, een troosteloos gebied ingeklemd tussen de bebouwde kom van Huissen en rivier de Linge. Ik zoek de handelskwekerij van Jos Disveld. In Bergerden zijn vooral kassen te zien, een zonnepanelenperceel in aanleg, af en toe een woonhuis en enkele zeer grote, hoge vaten, waar diverse kwekerijen op aangesloten zijn om zoveel mogelijk energieneutraal te werken in de diverse kassen. Terwijl ik de kas aan Salvia 2  (6681RC Bemmel) binnenkom, is Jos hard aan ’t werk om allerlei planten te verzamelen, die richting Duitsland en Oostenrijk vervoerd moeten gaan worden.

Jos Disveld heeft een zgn. handelskwekerij: hij koopt planten in en zorgt dat deze, gelabeld en al, bij de klanten terecht komen. Deze klanten zijn vaak cash & carry zaken en tuincentra. Zijn vrouw regelt de financiën

De vader van Jos had met twee broers een kwekerij in Lent. Als jongetje van 10 vond hij het al interessant wat zijn vader en ooms deden, en bracht veel vakantietijd door in de kassen en reed ook graag mee als de planten naar de klanten vervoerd werden.

Jos is geboren en getogen in ‘de Stelt’ te Lent, en woont daar nog steeds. Hij werkte aanvankelijk bij de cactuskwekerij van Dries Willemsen, en heeft deze kwekerij toen ook overgenomen, evenals het woonhuis, waar hij en zijn vrouw nog steeds in wonen. Na de Waalsprong was er geen toekomst meer voor kwekerijen in Lent. Jos heeft toen zijn vizier gericht op een handelskwekerij, en is nu al weer ruim 25 jaar bezig met deze werkzaamheden.

Jos was vroeger een goede voetballer bij het eerste team van DVOL. Hij was van jongs af aan een echte linksbuiten. Tot zijn 32e voetbalde hij in het 1e, maar daarna werd het toch wat minder en is uiteindelijk gestopt. Rond zijn 40e is hij gaan tennissen bij LLTV, samen Pierre, Frans en Geert Disveld, aangevuld met Theo Knipping. Zij speelden altijd op de maandagavond met een uitgebreide nazit. De consequentie daarvan was dat de ochtenden nadien altijd moeizaam verliepen. Momenteel tennist hij op zijn 64e jaar nog zeer sporadisch, want nog last van de naweeën na een heupfractuur en infectie in een knieprothese. Jos heeft altijd in een team getennist, want echt een groepsman. Hij heeft nooit een single wedstrijd getennist, gewoon te saai.  Het team bestaat nog steeds, aangevuld met Charles Meijers en Geertjan Knipping, en organiseert ook regelmatig een uitstapje. Laatst nog met zijn allen naar Schalke ‘04 met de bekende 3e helft. 

De  twee kinderen van Jos zijn uitgevlogen. Zoon Tom is recentelijk nog Europees atletiekkampioen voor 35+ geworeden op de 800 en 1500m in Jesolo (Italië). Dochter Sabine heeft het handelsgen van Jos overgenomen en heeft een succesvolle zaak in kinderkleding, ‘Ammehoela’ genaamd. Ze levert ook aan grote kledingzaken.

Jos sponsort LLTV, want ‘dat doe je toch gewoon’, hij gunt het LLTV, en hij vindt dat je op deze manier als ondernemer een vereniging met een sportief sociale functie in Lent ondersteunt.

Jos zou het waarderen als hij in de toekomst een uitnodiging als sponsor krijgt indien er iets voor sponsors wordt geregeld. Denk hierbij aan de jaarlijkse avond voor actieve vrijwilligers, ereleden, leden van verdienste en sponsors. Daarnaast geeft hij de suggestie mee om 1x per jaar sponsors in elkaars ’keuken’ te laten kijken.  Zoiets doen ze bij DVOL, waar hij lid is van de sponsorcommissie, en dat scoort daar goed.

Na mijn afscheid zie ik dat Jos weer hard aan de gang gaat met de planten om deze op tijd richting Duitsland te krijgen.

Ton Serrarens

< terug naar het overzicht