Nieuws

SPONSOR IN BEELD: Frank Cortenbach van KCK Adviesgroep

Geplaatst op dinsdag 2 april 2019

Op een van de eerste lentedagen van het jaar ga ik op bezoek bij de onderneming van Frank Cortenbach. Ik word hartelijk ontvangen in een kantoor, zoals een kantoor hoort te zijn: dik en chique ogend tapijt in een werkruimte met grote computers en een wand vol keurig gerangschikte ordners. Daarnaast een grote ontvangstruimte, waar je in degelijke fauteuils plaats kan nemen. Je proeft en ruikt gewoon dat de klant hier serieus genomen wordt, en dat de mensen, die er werken, vertrouwen uitstralen, en er niet met hen valt te spotten.

Frank is samen met Bas Kleijsen eigenaar van KCK. De 2e K (Kuipers) maakt sinds 1999 geen deel meer uit van de adviesgroep, maar de naam KCK was al zo ingeburgerd, dat ze het zo hebben gelaten. KCK bestaat a.s. 1 augustus 25 jaar en zo lang werken Bas en Frank ook al met elkaar. De adviesgroep huist aan de Prins Hendrikstraat 2 te Nijmegen, dus hartje centrum, waarbij men vanuit het kantoor uitkijkt op de Oranjesingel. Naast de twee eigenaren zijn er nog twee medewerkers bij de adviesgroep. KCK is een juridisch en fiscaal adviesbureau, waarbij Frank de jurist is, en Bas de fiscalist. Daarnaast exploiteren ze nog een boekhoudkantoor, ‘Kantoor Prins Hendrik’ genaamd. Het adviesbureau is gespecialiseerd in rechtspersonen en vennootschapsrecht en is een zogenaamd ‘niche’ kantoor dat inspringt op het hybride behoeftepatroon van ondernemers in een steeds veranderende internationale omgeving. Het bureau is vooral gericht op MKB en MKB+ bedrijven. Er wordt veel samengewerkt met advocaten.

Bij LLTV hangt aan de noordzijde van baan 5 het grote groene doek van KCK. Eronder staat dat men er terecht kan voor LLP. Ik heb me al geruime tijd afgevraagd wat LLP toch is, en Frank moet hartelijk lachen als ik hem dat mededeel. ‘Tot nu toe heeft slechts één persoon bij LLTV mij dat gevraagd, en het heeft me verbaasd dat er nooit meerdere mensen met die vraag naar mij toe zijn gekomen’. LLP staat voor Limited Liability Partnership, maar dan snap ik het nog steeds niet. Frank legt geduldig uit: ‘het is een unieke rechtsvorm voor zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals bijvoorbeeld accountants, advocaten en medici. Het combineert de voordelen van de BV, de beperkte aansprakelijkheid, met de fiscale voordelen van een maatschap de inkomstenbelasting. Zij hoeven dus niet meer te kiezen uit 2 kwaden. Het is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en vanaf 2008 is het ook rechtsgeldig in Nederland. Het levert ook na de Brexit geen problemen op’.

Frank is een geboren en getogen in Helmond, en als je goed luistert hoor je dat Brabantse accent nog in zijn spraak doorklinken. Zijn studietijd heeft hij in Nijmegen doorgebracht, waarbij hij de namen van de diverse cafeetjes in Nijmegen Oost zonder enige hapering kan opnoemen.

Frank is 10 jaar geleden met tennissen bij LLTV begonnen. De penningmeester is hier zeer blij mee, want naast Frank zijn z’n vrouw Ghislaine en de drie kinderen Lars (17), Beer (16) en Pleun (16) ook lid van de vereniging. De kinderen zijn de laatste tijd meer rustende leden, hoewel Pleun toch wel weer plannen heeft om het tennissen op te pakken. Lars en Beer zijn meer gericht op het voetballen. Dat laatste heeft Frank ook altijd met veel plezier gedaan, maar de jaren gaan ook bij hem zijn tol eisen. ‘We waren op een gegeven moment al blij als we bij het omkleden niet geblesseerd raakten’, geeft hij de noodzaak aan om voor het wat rustigere tennis te kiezen en nu blijkt dat het ook nog eens een erg gezellige club is, waar contacten snel gelegd zijn. Vroeger was Frank ook nog fanatiek op de racefiets, alhoewel komend voorjaar de Stelvio (ligt in de Italiaanse Alpen, hoogte: 2757meter) lonkt. Dit fanatisme past hij ook toe tijdens het tennissen. Zijn rating is nu 7 met stip, dus wie weet wat er volgend jaar weer uitrolt (?).

Frank sponsort met zijn adviesgroep de vereniging, omdat het ‘als je een onderneming hebt en lid bent van de club, het voor hem als vanzelfsprekend is om de club te ondersteunen met sponsorgeld’. Van hem hoeft de vereniging, naast de jaarlijkse vrijwilligers-/sponsoravond ook geen verdere speciale activiteiten voor de sponsors te verrichten.

Frank organiseert nu al 6 jaar de interne wintercompetitie op de woensdag- en vrijdagavond van november tot maart. Op woensdagavond is het voor de leden van categorie 6/7 en de vrijdagavond voor categorie 8/9. Dit seizoen deden 18 teams mee, dus blijkt hieruit wel hoe populair dit is geworden. Het zijn allemaal door hem samengestelde mixteams met meestal 3 vrouwen en 2 mannen. Er was afgelopen seizoen één team van alleen dames in de categorie 6/7. Een nieuwe uitdaging wacht Frank, want hij gaat nu voor ’t eerst meedoen met de voorjaarscompetitie.

Uit bovenstaande blijkt wel dat Frank een zeer betrokken lid is van LLTV. Hij is al diverse keren benaderd om het voorzittersstokje over te nemen, maar dat lijkt hem vooralsnog té tijdrovend en ziet er te vaak bij andere bestuursleden het tennissen zelf bij inschieten. Hij is wel verheugd dat de posities nu goed ingevuld zijn. Het zou goed zijn, zegt Frank, als het bestuur 1x per twee jaar een brainstormsessie houdt met ‘leden met visie’. En wat betreft de sponsors: ‘leden van LLTV, die een zakelijk netwerk hebben, of ze nu ondernemer of werknemer zijn, zouden nieuwe sponsors kunnen inbrengen. Het komt nu te veel neer op een kleine commissie wiens netwerk uitgeput raakt en het aantal sponsoren ziet teruglopen. Een kleine commissie hoeft dan alleen maar nieuwe sponsoren contractueel te verbinden en het bestand te beheren’. Ik zou zeggen: wie pikt dit goede idee op, en welke leden bij LLTV met een zakelijke achtergrond gaan in hun netwerk nieuwe sponsors benaderen?

Mocht je nu een zelfstandige beroepsbeoefenaar zijn in een maatschap of BV en wil je met name wat meer weten van de LLP mogelijkheden voor jou zelf, neem dan contact op met KCK adviesgroep via mail@ukllp.nl of kijk op hun website www.ukllp.nl   Postadres is: Postbus 1113, 6501BC Nijmegen en tel. 024-3607819

Ton Serrarens

 

< terug naar het overzicht