Nieuws

Uniek Sporten bij de LLTV, kan dat? Ja hoor !

Geplaatst op zaterdag 30 maart 2019

Wat minder bekend is dat Tim nu bij de LLTV aan een nieuwe uitdaging begint.

Hij is er al een tijdje mee bezig, maar Tim vindt het belangrijk dat sport voor iedereen zou moeten zijn. In zijn visie hoeft een handicap daarbij geen belemmering te zijn.  

 

Wat daarbij een rol speelt, en mooi  aansluit is dat hij sinds september 2018 met een vergelijkbare doelgroep voor Familiehuis Lingeveldt in Elst werkt.  Het gaat daar om een dienstverband voor 12 uur in de week, waarbij hij de Verzorgende niveau 2 opleiding er ook nog bij doet.  

Hij haalde in het verleden al een aparte trainerslicentie voor rolstoeltennis.  Helaas is dat echter geen optie bij de LLTV. Tim is er duidelijk over: “Rolstoel tennis kan helaas niet op onze baansoort. De ondergrond bij ons is hiervoor te stroef. Daarin worden we dus beperkt”. 

Daarom heeft hij zijn blikveld verruimd en zijn inmiddels de gesprekken met de gemeente Nijmegen en het Fonds Gehandicaptensport over een mooie samenwerking gestart.  Waar het allemaal om draait , is het idee van “ Uniek Sporten”.  

(redactie: De samenwerking gaat overigens buiten de tennisschool Joris van den Akker om, omdat de gemeente alleen verenigingen  (als de LLTV )  subsidieert). 

Middels Uniek Sporten wil Fonds Gehandicaptensport namelijk ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen. De gemeente Nijmegen is hier ook een grote voorstander van en stimuleert verenigingen om hieraan mee te doen. Uiteraard hoeft het niet alleen om tennis te gaan, maar kan het ook gaan om andere  individuele of teamsporten (bijv.  Mountainbiken, Bewegen op muziek etc.). 

 

De LLTV zou , als het allemaal definitief doorgaat, een van de eerste tennisclubs in de regio Nijmegen-Arnhem zijn die hiermee aan de slag gaat.  Alleen Tachus en de Helster in Elst zijn ook al begonnen met het  zogenoemde G – tennis .  Tim heeft al naar de ervaringen bij Tachus en de Helster geinformeerd.   Bij De Helster in Elst werkt men nu met een groep  van12 senioren en een andere groep van 9 kinderen

De doelgroep  van het tennis onder de noemer van Uniek Sporten is zowel jeugd als  volwassen met een Down syndroom.  Maar ook voor kinderen met autisme, ADHD of een andere aandoening zou het een zeer geschikte manier kunnen zijn om te sporten. 

De aanpak die Tim bij de LLTV voor ogen heeft, ziet er als volgt uit: “ Ik wil het net wat breder aanpakken, dus ook voor kinderen met een “ etiketje/ rugzakje” 

Ik wil een stuk dagbesteding voor hun verzorgen. Het wordt dan een blok van in total 2 tot 2,5 uur. Met daarin zeker 1 uur training met nazorg, samenzijn e.d

Worden de G-sporters ook lid van de LLTV? Tim: “ Goede vraag, het lidmaatschap is nog een discussiepunt. Het hangt ook af van hoe de subsidie van de gemeente vanuit het kader van Uniek Sporten er precies komt uit te zien. Maar natuurlijk overleg ik hier ook over met het bestuur van de LLTV (in dit geval met Patrick van Meerveld)”. 

Tim vervolgt: “Het lijkt me goed om te starten met een pilot van 5 lessen . Ook moeten we goed kijken hoe het met vervoer gaat.  Ik weet nu bijvoorbeeld nog niet hoe groot de doelgroep uit Lent zelf is.   Ik streef er naar om , net als bij De Helster, te kunnen starten met 2 groepen.   Als we zouden kunnen starten met 8 senioren, en 8 jeugdige deelnemers dan zou dat voor mij een perfect begin zijn” . 

Gaat Tim dit allemaal in zijn eentje doen?  Tim licht toe: “ Ik heb echt behoefte aan ondersteuning erbij.  Ik zoek dus ook vrijwilligers erbij.  Per baan 1 vrijwilliger zou ideaal zijn . Dus op een groep van 8 dan 2 vrijwilligers. Zij hoeven niet perse lid van de LLTV te zijn, hoewel het mooi meegenomen zou zijn als ze en  beetje kunnen tennissen.  De insteek is dit op vrijdagmiddag voor 15.00 uur te laten plaatsvinden, dus voor de kinderen is het ook een stukje dagbesteding”.  

Wat kan de rol van de KNLTB zijn?  Als het eenmaal gestart is, kunnen zij wellicht ook ondersteuning bieden. Zo heeft Tachys al een keer de zogenaamde Special Olympics met steun van de KNLTB georganiseeerd. 

En “ last but not least”, heeft Tim zelf voldoende geduld voor deze nieuwe doelgroep?  Tim geeft aan : “ Geduld is de “key factor” . Ik kan daar volgens mij goed mee omgaan. Plezier maken moet voorop staan bij het Uniek Sporten. De lat moet je  vooral niet te hoog willen leggen bij deze doelgroep. Een doel stellen kan ook wel ,maar bij deze groep er niet op willen blijven hameren.”. 

Kinderen , volwassenen , begeleiders met belangstelling voor de pilot kunnen zich rechtstreeks bij Tim melden. Dat geldt ook voor geinteresseerde vrijwilligers. 

 

De contactgegevens van Tim zijn:

 

Tim_peters83@hotmail.com

06-13675123

 

 

E.W, april 2019, redactiecommissie

 

< terug naar het overzicht