Nieuws

Jeugdcommissie in de Spotlights

Geplaatst op maandag 4 maart 2019

De verschillende commissie binnen de LLTV doen belangrijk werk. Maar wat doet elke commissie nu eigenlijk en wie zitten er in die commissie? Als eerste lichten we een tipje van de sluier op van de Jeugdcommissie…

Wisten jullie dat?

De LLTV is booming qua jeugdleden. Inmiddels zijn dat er al180, waarvan 50% meisjes.  Dat is een ledengroei van 20% tussen 2014 en 2018.

Activiteiten

De activiteiten van de Jeugdcommissie zijn legio. Ze verschillen van het organiseren van het kamp voor de jeugd, de World Tour (plus feestelijke afsluiting) , het Ouder Kind toernooi, de Halloween activiteit , Glow in the Dark tot het geven van voorlichting aan jeugdleden en ouders over de competitie. 

Ook regelt de Jeugdcommisssie dan de bezetting van de bar, terwijl ze bij oranje en rood activiteiten vaak zelf ook de bardiensten draaien. Verder denkt de Jeugdcommissie na over het beleid en bedenkt ze spetterende ideeën.

Sommige activiteiten zijn niet direct zichtbaar en vinden wat “ achter de schermen” plaats. Fenna en Yvonne zijn bijvoorbeeld bezig met het opstellen van het jeugdbeleid. In dat verband is er een KNTLTB bijeenkomst “ alles- in-1-tennis” en een KNLTB congres over de jeugd bezocht.

Recentelijk heeft de jeugdcommissie ook een brainstorm sessie over het jeugdbeleid met een aantal leden van de LLTV georganiseerd.  

Samenstelling 

De samenstelling van de Jeugdcommissie ziet er momenteel als volgt uit  : 

Natascha Maas:  2 jaar lid (Speerpunten: World Tour , Glow, Ouder kind toernooi)

Daniel Davids:  5 jaar lid (speerpunten: kamp, algemeen)

Liza Hurkens: 19 jaar lid (Speerpunten:  World Tour , Ouder Kind. 

Fenna : 1 jaar  lid (Speerpunten: kamp, algemeen)

Yvonne: 1, 5 jaar  lid (Speerpunten:  Beleid, Glow, algemeen)

Inmiddels  hebben ze hun eigen outfit (met de namen erop) zodat men voor iedereen duidelijk herkenbaar is als leden van de Jeugdcommissie.  

Afbeelding: Daniel, Yvonne , Fenna en Natascha van de Jeugdcommissie( alleen Lisa ontbreekt] 

Kleuren

Zoals bekend bij veel ouders, speelt de jeugd (afhankelijk van leeftijd en niveau) met verschillende kleuren (Tenniskids model van de KNLTB).  Bij de LLTV staan de trainers centraal voor de kleur blauw (voor kinderen  van 4 t/m 6 jaar). Vanaf  rood (6+ jaar) kunnen de jeugdleden al competitie spelen tegen andere clubs. 

Interne toernooien en activiteiten zijn  er voor de gehele jeugd t/m kleur geel.

Plannen voor 2019

Wat zijn voor 2019 de speerpunten?  De Jeugdcommissie heeft er goed over nagedacht.  Fenna geeft aan: “ Glow was natuurlijk al een succes onlangs. Maar we denken ook aan een “ vriendjes en vriendinnetjes” activiteit  waardoor iemand een potentieel nieuw jeugdlid naar de club mag meenemen. Een ander idee is om jeugdleden klasgenoten te laten meenemen”. 

Het idee is ook opgevat om de jeugd te laten kennismaken met rolmodellen van de club.  Daniel licht toe:” We denken aan een kennismaking van de jeugd met het Heren 1 en Dames 1 team van de club. Hierdoor ziet de jeugd wie de “toppers” van de club zijn en dat kan uiteraard inspirerend werken”.  

Voor 2019 wordt ook aan een inloop middag voor de  jeugd gedacht.  De uitwisseling tegen andere clubs wordt van harte toegejuicht (zoals bijv. 9 maart 2019 tegen LTC Barneveld). In de loop van het jaar gaan we onderzoeken of we Alles-in-1-tennis kunnen introduceren bij LLTV. Dat doen we samen met het bestuur en Joris. 

Klik met de trainers

De samenwerking met de trainers verloopt volgens de jeugdcommissie momenteel  uitstekend. Zij kennen de juiste speelsterkte van de jeugdleden, zijn betrokken bij het vormen van teams voor de competitie (o.a.World tour), en leveren ook nog eens goede, bruikbare ideeën aan . 

Luuk Kool is erg bekend bij de jeugdleden vanwege  o.a. zijn betrokkenheid bij de World Tour.  Natascha is hier duidelijk over: “ Heel veel kinderen kennen Luuk en zijn tenniskwaliteiten.  We mogen best stellen dat hij een belangrijke rol speelt in tennis voor de Lentse jeugd” . 

Wat kan beter?

Op dit moment kan de Jeugdcommissie qua bezetting  de reguliere activiteiten goed aan.  Bij “special events” is echter extra hulp gewenst en nodig.  Men geeft aan dat de response van de ouders voor verbetering vatbaar is. Vaak komt op het laatste moment alles wel op zijn pootjes terecht, maar  bij sommige activiteiten is het toch best lastig om voldoende ouders als vrijwilligers betrokken te krijgen (bijv. het kamp, Halloween ‘s avonds).

Communicatie en voorlichting  zijn ook zorgenkindjes.  Daniel Davids: “ We vragen ons constant af, hoe kunnen we iedereen zo goed mogelijk bereiken?  Wat daarbij een rol speelt is dat de DO niet door veel jeugdleden (of ouders) wordt gelezen,  en met Facebook  bereik je ook niet je hele doelgroep.  Vaak is de “ mond op mond reclame” via de kinderen zelf nog het beste medium”.  Lisa vult aan: “ We zouden ook graag een bestandje van vaste vrijwilligers willen  hebben.   We hebben wel een paar vaste ouders waar we een beroep op kunnen doen, maar het kan nog beter qua helpende handjes.  Ik hoop dan ook dat de betrokkenheid van ouders nog vergroot kan worden. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van ouders bij de Worldtour voorlichting die tot nu toe zeer matig was. Nu moeten we kijken of we die voorlichting kunnen combineren met een andere activiteit om zo de opkomst van ouders te vergroten, maar dat zou eigenlijk niet moeten hoeven” .

Last but not least

De Jeugdcommissie denkt over een kinderhoek in het clubhuis, waar de jeugd haar eigen plekkie heeft.   Het clubhuis opvrolijken voor de jeugd is daarmee een stille ambitie. 

 

De Jeugdcommissie is  bereikbaar op Jeugd@lltv.nl

EW, redactiecommissie, 5 maart 2019

 

 

 

 

< terug naar het overzicht