Nieuws

Focus, beter presteren door cirkeltraining

Geplaatst op donderdag 21 februari 2019

Op woensdag 3 april gaf sportpsycholoog Rico Schuijers een lezing over focus en zelfvertrouwen op de baan. Rico heeft ervaring in verschillende sporttakken en coachte onder andere het Nederlands dames waterpoloteam en het Nederlands dames hockeyteam voor de Olympische Spelen.

Tijdens de leerzame lezing kwamen met name veel herkenbare situaties aan bod. ‘Ik ben mijn backhand kwijt’, ‘Oh nee, als ik maar niet op baan 1 hoef te spelen’, ‘Als ik nu maar geen dubbele fout sla’. Hoe kom je hier van af? Houd je bezig met je taak: tennissen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om ervoor te zorgen dat je focus op de juiste punten ligt, maakt Rico gebruik van cirkeltraining. Cirkeltraining houdt in dat er verschillende cirkels (van 1 t/m 6) zijn waarin je aandacht zich kan bevinden. Zit jij bijvoorbeeld met je aandacht in cirkel 1? Dan staan jij en je taak (tennis en bewegen) centraal. Uiteraard is je focus dan op het juiste gericht. Als je je in cirkel 4 bevindt, wil dat zeggen dat je minder bezig bent met je taak en meer met winnen en verliezen. Dit is bijvoorbeeld herkenbaar aan het moment dat je denkt ‘Ik kan gaan winnen’. Doordat jij en je tegenstander tijdens een wedstrijd van cirkel kunnen wisselen, kun je een wedstrijd die voor jou uitzichtloos lijkt nog winnen of juist een wedstrijd waarin je flink voorstaat verliezen. De kunst is dus om ervoor te zorgen dat je je zoveel mogelijk in cirkel 1 bevindt.

Al met al veel nuttige tips waarmee we komend weekend vol focus en zelfvertrouwen aan de competitie beginnen!

Kon je er niet bij zijn, maar ben je toch benieuwd naar zijn verhaal? Kijk dan nog even naar onderstaand filmpje 

 

< terug naar het overzicht