Nieuws

Sponsor in beeld: Ab Hans van LOKO architecten

Geplaatst op woensdag 23 januari 2019

Op een late namiddag ontvangt Ab Hans mij hartelijk in zijn architectenbureau, Smitjesland 5 te Lent. Hij woont al vanaf 2006 in Lent, en sinds 2,5 jaar nu ‘op’ Smitjesland. Samen met zijn vrouw en hun drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar wonen ze er zeer naar hun zin. Het huis annex architectenbureau heeft Ab zelf ontworpen. 

Ab werd als kind al geobsedeerd door de grote tekentafels en bouwtekeningen, die hij zag op het werk van zijn vader.  Het geboortehuis van Ab is door zijn vader zelf ontworpen, en Ab heeft de liefde voor (bouw)tekeningen en (bouw) ontwerpen dus al in zijn vroege jeugd ontdekt en omarmd. Hij heeft diverse opleidingen doorlopen terwijl hij intussen al werkzaam was bij verschillende architectenbureaus. Zijn laatste opleiding was aan academie voor bouwkunst te Arnhem, alwaar hij nadien zelfs een jaarlang gastdocent is geweest. Verder is Ab o.a. als architect lid van verschillende welstandscommissies in Gelderland, en lid van de denktank bij ACN (=Architectuur Centrum Nijmegen).

De naam LOKO-architecten ontleent  hij aan de altijd unieke eigenschap van een locatie (loko).

Dit is voor Ab altijd een erg belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Hiermee probeert hij een goede aansluiting te vinden op de plek en omgeving. Dit kan zich uiten in verschillende zaken: materiaalgebruik, zicht, uitzicht en privacy, maar zeker ook het volume van de context. Een gebouw moet zich voegen naar zijn omgeving, dat kan overigens best tot contrasten leiden.

Ab heeft een afwisselende ‘portefeuille’: van particuliere woningbouw, renovatie van woningen of gebouwen, sociale woningbouw tot projectmatige nieuwbouw.  In Lent zijn mooie voorbeelden van zijn werk en visie te zien:  restaurant Stroom in het oude waterpompstation aan de Vossenpelsestraat, levensloopwoningen in de Valenciastraat, een aantal vrijstaande woningen aan de Murciastraat, en een woning in aanbouw aan (dus niet in) de Lentse Plas bij Pelseland. Daarnaast de restauratie en nieuwbouw van het  boerderijtje in Smitjesland met schuin tegenover natuurlijk zijn eigen woning annex architectenbureau.  In Nijmegen, wijk Neerbosch-Oost, heeft hij aan de Klaroenstraat diverse flatgebouwen in samenspraak met de bewoners volledig gerenoveerd. Op zijn website staan nog meer en uitgebreidere voorbeelden, gelardeerd met prachtige foto’s.

Ab tennist nu twee jaar, en zelfs het hele gezin is lid van LLTV. Ab tennist minstens 1x per week,en als het competitietijd is 2x per week. Hij lacht wat besmuikt als we het over zijn niveau/categorie hebben: hij laveert tussen categorie 8 en 9, maar hij heeft veel plezier tijdens en na het tennissen. Ab vindt dat hij met zijn sponsorschap wat kan betekenen voor de vereniging.  

Ab heeft nog een tip voor de redactie: zorg dat er bij de DO een link is van de sponsors, die vermeld staan op de sponsorlijst rechts van de mededelingen, naar ieders website.

(Naschrift: de redactie laat weten, dat dit niet mogelijk is vanwege de grote kans dat DO-mailberichten dan als spam worden gezien bij de ontvangers)

Mocht je meer willen weten van zijn architectenbureau en werk, kijk dan op zijn website

www.loko-architecten.nl   Bij verdere interesse kan je hem mailen via info@loko-architecten.nl.  of bellen: 085-7733669, en je kan hem natuurlijk ook op de club eens aanspreken.

Ton Serrarens

< terug naar het overzicht